Átalakított EOS 350D

Két EOS 300D átalakítási tapasztalatait felhasználva nekiálltam a 350D fényképezőgépem átalakításának.

A feladatok a következőek voltak:
- kiszerelni az egyébként jó állapotú zárat, hogy egy esetleges zárhiba ne okozza egy egész észlelési időszak kiesését,
- a zár szerepét betöltő reléket az akksi helyére beépíteni,
- az érzékelő előtt lévő gyári szűrő eltávolítása,
- peltier-hűtés beépítése,
- ne kelljen műakksit használni,
- a vázban lévő elemet (ami a memóriát látja el árammal) a vázon kívülre helyezni a könnyű elemcsere biztosítása végett,
- a teljes vaku eltávolítása.

A fényképezőgépekben lévő mechanikus zár a rövid expozíciókat hivatott biztosítani, mivel kb. 1/60s-nál rövidebb záridőt az elektromos zárral nem lehet elérni. Mivel a mélyég fotózásnál a legrövidebb záridő a másodperces tartományba esik, ezért célszerű az egész zárszerkezetet kiépíteni. Ekkor viszont Error99-es hibát jelez a fényképezőgép és nem lehet vele fotózni. Ezért be kell csapni az elektronikát, hogy úgy érzékelje, hogy benne van a zár. A zárhibásan vásárolt 300D javítása közben jöttem rá, hogy ezt egyszerűen 2 db relével, vagy 2 db tranzisztorral meg lehet oldani. A relé mellett szól, hogy hallani lehet a kattanását és ezáltal ellenőrizni lehet pl. az exponálókábel működését, a tranzisztoros megoldás előnye, hogy nincs benne mozgó alkatrész és a fogyasztása is kisebb. Én a relé mellett döntöttem, ezek közül is a két áramköröset építettem be, így biztosabb a kapcsolás.
Az alábbi képen látható a két relé az akksi helyére beépítve.

Mivel az akkumulátor fészkébe kerültek a relék, nem lehet használni műakksit, ami nem is baj, mert így egy sor érintkezési problémától kímélhetjük meg magunkat. A fészekben lévő összes éritkezőt kiszedtem és a betáp vezetékeket közvetlenül a panelra forrasztottam az elem vezetékével együtt.

A következő művelet a hűtés beépítése volt. A peltier-hűtőegység egy rézlemez segítségével hűti közvetlenül az érzékelő hátulját. A rézlemezre került még két NTC ellenállás is, amelyek a termosztáthoz szükséges visszacsatolást valósítják meg.

A fényképezőgépek nagy hibája, hogy a vaku nagyon kiemelkedik a gépváz eleje felé és kb. 10 milliméter fényutat igényel a fókuszírozónál, különben beleütközik a fókuszírozó testébe. Ezért ezt a részt levágtam a műanyag házról, egyben eltávolítottam a komplett vakut is. Ez működésbeli problémákat okozhatna, mivel az elektronika úgy érzékelhetné, hogy nyitva van a vaku. Ennek elkerülése érdekében a vaku kinyitását érzékelő gombot beragasztottam, a vaku nyitását lehetővé tevő gombot pedig eltávolítottam, hogy véletlenül nehogy megnyomjam. Az eltávolítás során keletkező nyílásokat lezártam, hogy a pára és a víz nehogy a gép belsejébe jusson.

A legutolsó művelet az érzékelő előtti szűrő eltávolítása és a fényképezőgép összeszerelése volt. A váz aljára szeretlt dobozba került a memória tápellátását biztosító elem és a két csatlakozó aljzat. Az RS232-es csatlakozón keresztül kapja meg a váz a tápellátást, a termosztát a visszacsatolást és ezen keresztül működik a távkioldó is, amit azért tettem át ide, mert már többször beletört a 2,5mm-es jack csatlakozó az aljzatba. A RCA aljzat a peltier-egységet látja el árammal.