Felvételek egyesítése maszkolással
Photoshop CS2 segítségével

Nagy  fényességkülönbségű objektumok fényképezése esetén szembesülünk azzal a problémával, hogy hosszú expozíciók alkalmával a fényesebb részek beégnek, rövid expozíciók alkalmával viszont a halvány részek nem lesznek láthatóak a fotón. Tipikusan egy ilyen objektum az M42, amelynek trapézium körüli területei rendszerint túlexponálódnak. Ilyen esetekben a halvány részeket hosszú expozícióval, míg a  fényes részeket rövidebb expozícióval kell fotózni, majd ezeket a képeket kell egyesíteni. Erre egy nagyszerű módszer a maszkolásos eljárással történő képegyesítés, amelyet képekkel illusztrálva szeretnék bemutatni, hogy könnyebben meg lehessen érteni a lényegét.
A példában a nyersanyag egy 5 perces és egy 30 másodperces M42 felvétel. Először is meg kell nyitni mindkét képet. A felső képen az 5 perces, az alsó képen a 30 másodperces látható.

A kijelölés menü teljes kijelölés parancsával kijelöljük a rövid expozíciójú képet, majd a másoljuk és beillesztjük a hosszú expozíciós képbe.

Az alábbi képen felül az 5 perces felvétel látható, rajta a 30 másodperces képpel.

Mivel a két kép a bolygatás, valamint a drift miatt el van csúszva egymáshoz képest, ezért ezt az elcsúszást korrigálni kell. Ehhez kettőt kattintunk a jobb alsó sarokban látható réteg 1 melletti kis bélyegképre, amikor is előjön az alábbi panel.

Itt az áttetszőséget beállítjuk kb 50%-ra, ekkor láthatóvá válik az elcsúszás.

Nagyítsuk ki a képet és illesszük egymásra a két képet, hogy pontosan illeszkedjenek a csillagok. Érdemes halvány csillagokat felhasználni az illesztéshez, mert ezekkel pontosabban végezhető el a művelet. A fényesebb csillagok azért nem alkalmasak az illesztéshez, mert pontatlanabbul végezhető el a művelet a csillagok nagyobb mérete miatt, ahogy ez az alábbi képen is látható.

Ha az illesztéssel végeztünk, állítsuk vissza az áttetszőséget 100%-ra, majd hozzunk létre egy maszkot úgy, hogy először az 1-es rétegre, majd a maszk hozzáadása ikonra (szürke téglalapban egy fehér kör ikon a rétegek alatt) kattintunk. ekkor megjelenik egy fehér téglalap az 1-es réteg bélyegképe mellett.

Most nyissuk meg az eredeti 5 perces képet, majd a kijelölés menü teljes kijelölés parancsával jelöljük ki a képet. Ezt a képet be kell illeszteni a maszkba, amit úgy tehetünk meg, ha az ALT gombot lenyomjuk és így kattintunk a maszk fehér bélyegképére. Ez után egyszerű beillesztés paranccsal beilleszthető a kép.

Hogy ellenőrizni tudjuk a végeredményt a maszkolás során, egy új nézetet kell létrehozni, amelyen ezt megtehetjük. Ehhez az ablak menü rendezés csoportjában az új ablak a ... számára menüpontra kell kattintani.

Az alábbi képen a felső kép a végeredményt mutatja, az alsó a maszkot. Ilyenkor láthatjuk, hogy a végeredmény még nem megfelelő, mert magyon agresszív az átmenet a két expozíciójú kép között. Hogy az átmenet sima és folytonos legyen, életleníteni kell a maszkot. Ezt a Gauss életlenítővel tehetjük meg.

Az életlenítő állítgatása közben a felső képen folyamatosan nyomon követhetjük a változást.

Az életlenített maszkon még egyéb beállításokat is eszközölhetünk (pl. gradiációs görbék), hogy a hatás még jobb legyen.

Ha az eredményt megfelelőnek találjuk, mentsük el .psd kiterjesztésű file-ba, hogy szükség esetén még módosítani tudjuk a képet, majd egyesítsük a rétegeket a réteg menü rétegek egyesítése paranccsal. Ha további eltérő expozíciójű képeket szeretnénk még hozzáadni, a lépések ugyanazok, mint a fenti leírásban, csak a maszkba a rétegegyesítés után kapott képet kell bemásolni.

Jó munkát mindenkinek!